Het is al een tijdje geleden dat je van mij hebt gehoord. Ja, het was stil in overheidsopdrachtenland - er is niets wereldschokkends gebeurd. Geen nieuwe wetten of koninklijke besluiten. De kersverse regering is nog volop bezig met het schrijven ervan, hopelijk.
Waarover ik het dan wil hebben deze keer? Een reflectiemoment, en een paar van mijn stokpaardjes. Wie mij kent, weet dat ik uitgesproken meningen heb en een sterk rechtvaardigheidsgevoel. Ik kan machtsmisbruik en onrechtvaardigheid niet uitstaan. Precies wat er nu aan de andere kant van de grote plas gebeurt, en helaas ook in veel andere delen van de wereld. Dat dit nu ook in Europa doordringt, maakt me boos en verontwaardigd.
Reflectie: Ik mocht, samen met vele anderen, de Inspiratiedag van het Facilitair Bedrijf bijwonen. De dag begon met een geweldige en inspirerende keynote speech van Elisabetta Manunza, hoogleraar Internationaal en Europees Aanbestedingsrecht. Ze sprak over de huidige geopolitieke situatie en de daarmee gepaard gaande problemen, en over hoe we als Europeanen beter kunnen aanbesteden. Ze benadrukte ook dat we trots mogen zijn op de prestaties van België en Europa, en dat een zekere mate van patriotisme niet misstaat.
Haar speech (en de andere sessies) vind je terug op de website: Inspiratiedag Overheidsopdrachten 2025.
Het was een dag vol ideeën. Een daarvan is het gebruiken van een Europese GPT, namelijk Mistral Le Chat. Daarnaast werd er een lans gebroken voor meer gebruik van de marktconsultatie (de wettelijke term, i, plaats van "marktverkenning". De sessie droeg de titel "Marktconsultatie is geen formaliteit maar een essentiële stap bij een overheidsopdracht", en ik kan alleen maar beamen dat dit bij het begin van een procedure enorm helpt.
Ik krijg vaak de vragen: "Hoe begroot ik dat nu?" en "Waar vind ik de juiste formules voor een prijsherziening?" Mijn antwoord is steevast: "Heb je marktconsultatie gedaan?" Dat zijn vragen voor jouw toekomstige partners. Ja, partners. Inschrijvers zijn niet de vijand die we moeten afdreigen, het lastig maken of uitpersen. Een goede, verstandige aankoper beschouwt ze als een verlengstuk van zijn dienstverlening. De aankoper stelt de partner aan, en die gaat jouw beloftes waarmaken bij jouw interne klanten, jouw collega's. Hoe meer je op voorhand weet van de leef- en denkwereld van die partner, hoe beter je bestek zal zijn en hoe beter je een partnerschap kunt opbouwen. Dat is dan gelijk stokpaardje 1.
Ook sessies over "greenwashing" en "ethical sourcing" stonden op de agenda (mijn stokpaardje 2). Nee, dit is geen geitenwollensokkengedoe. Het gaat over een goed gebruik van middelen en correct omgaan met mensen. Duurzame overheidsopdrachten betreffen niet alleen het milieu, maar ook de tewerkstelling van mensen en hoe we met hen omgaan, inclusief de arbeidsomstandigheden waarin zij moeten werken. Het gaat erom hoe sociaal we kunnen zijn naar onze maatschappij toe, waar iedereen een plaats kan hebben. Dit heeft niets te maken met woke of anti-woke. Het gaat erom hoe je wenst dat mensen jou behandelen en hoe jouw omgeving er idealiter zou uitzien. Met overheidsopdrachten kunnen we echt de wereld een stukje beter maken.
Is dat eenvoudig? Nee, dat garandeer ik je. "Practice what you preach" is mijn devies, en ik ondervind zelf iedere dag dat keuzes maken niet eenvoudig is. Maar ik doe mijn best.
Daarom zal je van mij geen AI-gecreëerd popje (Anja met toebehoren onder blister) terugvinden. Ik kies bewust voor artiesten die met hun eigen inzichten en talenten tekeningen creëren. Het laten maken van zo'n artificieel popje vraagt veel rekenkracht van computers en datacenters, en zorgt dus voor een grotere CO₂-uitstoot. Toen ik tien jaar bezig was, hebben we de mascotte APeX laten creëren door Mari Gallet. Je kunt de avonturen van APeX nog altijd bekijken op onze website, inclusief een interview met de geestelijke bedenker.
Flauw van mij, hé? Wat zou ik voor toebehoren kiezen? Een smartphone en pc zijn heel belangrijk voor mij. Een wetboek? Zalige muziek vol inspiratie om een nog beter opzwepender, sexyer bestek te schrijven (hoe teken je dat eigenlijk?). Als je inspiratie nodig hebt, hier is mijn playlist: Spotify Playlist.
Maar ook mijn andere, zorgende kant komt naar voren. Ja, die heb ik, ik ben niet geheel een "tough cookie". In mijn tweede avontuur komen mijn klanten onder mijn handen en masseer ik hun zorgen weg. Ik verfris hun gelaat om ze geheel ontspannen en verfrist terug de wereld vol avonturen in te sturen. Nee, ik ben geen therapeut geworden. Ik ga samen met mijn dochter een magische wereld tegemoet.
Oké, met zo'n briefing, wat maakt een artiest als Catharina Broes daar dan van? Benieuwd?
Kijk hier! Weet jij wat het allemaal betekent?
Tot de volgende keer! En denk eraan: carpe diem! Geniet van iedere dag, het leven is veel te kort.