e-Notification en errata publiceren

e-Notification en errata publiceren

Heb je het ook al voorgehad dat je nog gauw een erratum moet publiceren en even twijfelt over de spelregels?

Tot wanneer mag je nog een erratum publiceren en met welke technische aspecten moet je rekening houden voor de publicatie in e-Notification (BDA) en het Supplement op het Publicatieblad van de Europese Unie (TED)?

We zetten het even op een rijtje.

Opeenvolgende aankondigingen/errata publiceren

Het is niet mogelijk om op dezelfde dag 2 aankondigingen op eenzelfde dossier uit te voeren (bv. een aankondiging van een opdracht en vervolgens een erratum of bv. twee errata op eenzelfde dag).

De “sperperiode” binnen de wetgeving overheidsopdrachten

Hiervoor verwijzen we naar art. 9 van het Koninklijk besluit van 18 april 2017 plaatsing overheidsopdrachten in de klassieke sectoren.[1]

Of je nu Belgisch of Europees publiceert, je mag gedurende een bepaalde periode geen errata meer publiceren of je moet de openingszitting verdagen. Zelf noem ik het “de sperperiode”, naar analogie met de sperperiode bij de solden, waar je dan ook niets meer mag veranderen aan de verkoopsvoorwaarden.

Schematisch ziet artikel 9 er als volgt uit.

Publicatie met Belgische bekendmaking

errata-01.png

Publicatie met Europese bekendmaking

errata-02.png

 

Publiceren in TED

Sinds kort verwerkt TED de publicaties volgens een vast publicatieschema. Met dit schema kan je aan de hand van de verzenddatum van je aankondiging zelf controleren wanneer deze in TED zal worden gepubliceerd (blauwe pijl). Als aankoper krijg je na ontvangst van de aankondiging ook een mail van TED waarin de exacte publicatiedatum wordt vermeld.

De publicatie in e-Notification gebeurt in de meeste gevallen wat vroeger. Conform de wetgeving vindt deze voor aankondigingen in de klassieke en speciale sectoren plaats op de derde kalenderdag volgend op het verzenden van de aankondiging (groene pijl).

Vanaf dat moment kan je ook een vervolgpublicatie (bv. een erratum) aanmaken en verzenden.

errata-03.png

Oranje zones: vermijd verzending van errata

TED weigert echter elke aankondiging voor hetzelfde dossier zolang het de vorige bekendmaking niet heeft gepubliceerd. We adviseren je daarom om geen (nieuwe) errata te versturen vóór de publicatiedatum van je initiële aankondiging of vorige erratum op TED werd bereikt.

Een voorbeeld.

Op vrijdag verstuur je een erratum. TED zal dit erratum pas op woensdag publiceren terwijl het erratum maandag al zichtbaar zal zijn op e-Notification. Wil je een bijkomend erratum publiceren? Wacht dan tot woensdag met het versturen.

TED – Publicatieschema

Verzenddag publicatie Publicatie BDA (e-Notification) Publicatie TED
Maandag Donderdag Vrijdag
Dinsdag Vrijdag Vrijdag
Woensdag Zaterdag Maandag
Donderdag Zondag Dinsdag
Vrijdag Maandag Woensdag
Zaterdag Dinsdag Donderdag
Zondag Woensdag Vrijdag

Met dank aan de FOD BOSA, dienst e-Procurement voor de duidelijke informatie en het mooie schema over het publiceren in TED.

Nog veel publicatieplezier!

PS Nood aan wat bijscholing? We helpen je graag verder via onze Eerste Hulp Bij Overheidsopdrachten helpdesk of boek die opleiding!

 

[1] Wanneer de aanbestedende overheid een officiële bekendmaking wenst te verbeteren of aan te vullen, gaat zij, overeenkomstig dit hoofdstuk, over tot de bekendmaking van een rechtzettingsbericht onder de vorm van een elektronisch standaardformulier opgemaakt door de Federale Overheidsdienst Beleid en Ondersteuning op basis van de uitvoeringsverordening 2015/1986 van de Europese Commissie van 11 november 2015 tot vaststelling van standaardformulieren voor de bekendmaking van aankondigingen op het gebied van overheidsopdrachten.

Voor de opdrachten waarvan de geraamde waarde gelijk is aan of hoger is dan de drempel voor de Europese bekendmaking wordt, wanneer een rechtzettingsbericht wordt gepubliceerd tussen de zevende en de laatste twee dagen vóór de uiterste datum van ontvangst van de aanvragen tot deelneming of de offertes, de voormelde datum verdaagd met minstens zes dagen. Wanneer een rechtzettingsbericht wordt gepubliceerd in de laatste twee dagen vóór de voormelde uiterste datum wordt deze laatste verdaagd met minstens acht dagen.

Voor de opdrachten waarvan de geraamde waarde lager is dan de drempel voor de Europese bekendmaking en onverminderd artikel 8, § 1, derde lid, wordt, wanneer een rechtzettingsbericht wordt gepubliceerd in de laatste zes dagen vóór de uiterste datum van ontvangst van de aanvragen tot deelneming of de offerte, de voormelde datum verdaagd met minstens zes dagen.

Voor de berekening van in dit artikel bedoelde termijnen is Verordening nr. 1182/71 van de Raad van 3 juni 1971 houdende vaststelling van de regels die van toepassing zijn op termijnen, data en aanvangs- en vervaltijden, niet van toepassing.

 

Belangrijke juridische kennisgeving - Disclaimer
Hoewel bij de realisatie van deze nieuwsbrief een zo groot mogelijke nauwkeurigheid en correctheid werd nagestreefd, kan voor de aanwezigheid van eventuele (druk)fouten, onvolkomen- en onvolledigheden niet worden ingestaan en kan hieruit geen aansprakelijkheid voortvloeien. De gebruiker van deze nieuwsbrief erkent en aanvaardt, door de loutere aanwending van de inhoud ervan, voormelde afwijzing van aansprakelijkheid.

Volg onze updates:   LinkedIn pagina

Komende opleidingen

Update wetgeving overheidsopdrachten

Sinds juni 2021 hebben er aanzienlijke wijzigingen plaatsgevonden in het juridische kader van overheidsopdrachten. We geven een overzicht van de relevante wetten en Koninklijke Besluiten (KB's), inclusief praktische tips en voorbeelden. Ook zullen we wetsontwerpen bespreken.

Duurzaam aankopen

Wat omvat duurzaam aankopen precies? Beperkt het zich tot het ecologische aspect, of zijn er nog andere aspecten om rekening mee te houden? Is circulair aankopen hetzelfde als duurzaam aankopen, en zijn er verplichte ISO-normen van toepassing? Hoe integreer ik dit correct in mijn bestek, zowel bij de selectie- en gunningscriteria als in de uitvoeringsvoorwaarden?
.