Beschouwing van de maand

Gelukkige feestdagen

Hebben jullie je deze maand ook in jullie ochtendkoffie bijna verslikt toen een minister op de radio verkondigde dat de krantenconcessie niet het gewenste resultaat had en dat men overwoog de overheidsopdracht aan te passen? Excuseer, de concessie, niet de overheidsopdracht.

In al mijn opleidingen benadruk ik tegen ondernemers, toekomstige aanbesteders en aankopers het belang van het respecteren van de reglementering rond overheidsopdrachten. Patere legem quam ipse fecisti: men moet de wet ondergaan, die men zelf heeft gemaakt. Anders gezegd, je kunt niet halverwege het spel de regels veranderen. Zo simpel is het. Het gaat om fundamentele principes van de wetgeving overheidsopdrachten: transparantie, mededinging, niet-discriminatie, respect voor milieu, sociaal recht en arbeidsrecht, enz. Ik raak er gewoon gefrustreerd van.

Ik heb de oorspronkelijke concessie niet gelezen, maar kunnen we nu echt geen aankoper vinden die een degelijke overheidsopdracht kan uitschrijven? Men had vanaf het begin moeten nadenken over de mogelijke sociale gevolgen. Dit kan perfect worden gedaan door bepaalde zaken al in de selectiecriteria op te nemen, bijvoorbeeld omzet. Hoeveel is die omzet werkelijk waard? Heb je dat goed doordacht? Dit geldt ook voor de gunningscriteria. Bijvoorbeeld, vraag naar een plan van aanpak. Hoe ga je de opdracht hier uitrollen? Hoeveel mensen heb je? Hoe ga je ze inzetten? Het is toch niet moeilijk om dat type van criteria te omschrijven.

Laten we wat meer doordacht optreden en voorzichtig zijn bij het uitschrijven van overheidsopdrachten. Dat kan zeker geen kwaad. Wil jij ook leren hoe je een betere overheidsopdracht uitschrijft? Welke criteria kun je overwegen zonder dat er sociale of ecologische problemen ontstaan? Welkom bij onze cursus. Vanaf het nieuwe jaar zijn er weer opleidingen gepland, met een introductie tot de wetgeving overheidsopdrachten. Voor degenen die meer diepgaande en gespecialiseerde opleidingen willen, vraag gerust wat je nodig hebt en we zullen je een duidelijk antwoord geven.

Oké, dat was dus even de frustratie van de maand. Voor de rest wil ik jullie allemaal een geweldig eindejaar wensen, een gelukkig en vooral gezond nieuwjaar. Mogen jullie dromen uitkomen en nog veel meer. Tot binnenkort, en klik hieronder even op de link, want APeX, onze mascotte, heeft ook nog iets te vertellen.

Volg onze updates:   LinkedIn pagina

Komende opleidingen

Update wetgeving overheidsopdrachten

Sinds juni 2021 hebben er aanzienlijke wijzigingen plaatsgevonden in het juridische kader van overheidsopdrachten. We geven een overzicht van de relevante wetten en Koninklijke Besluiten (KB's), inclusief praktische tips en voorbeelden. Ook zullen we wetsontwerpen bespreken.

Duurzaam aankopen

Wat omvat duurzaam aankopen precies? Beperkt het zich tot het ecologische aspect, of zijn er nog andere aspecten om rekening mee te houden? Is circulair aankopen hetzelfde als duurzaam aankopen, en zijn er verplichte ISO-normen van toepassing? Hoe integreer ik dit correct in mijn bestek, zowel bij de selectie- en gunningscriteria als in de uitvoeringsvoorwaarden?
.